fredag 13 mars 2009

God morgon, Sverige!

(notera att de flesta bilder skulle behova en svang i photoshop (med snea horrisonter, kontraster osv), men det kan jag inte gora nu, tyvarr)

Soluppgang i Tauranga

delar av berget vi besteg tillsammans

Bubblande gegga

Heavy Metal

Smoke i "Craters of Moon"



Huka Falls

Den utan sno ar Mount Doom!
Fran toppen av Rainbow Mountain
kratersjoar vid Rainbow Mt.
Corollan!
Redwoodtrad - sma
en gran & corollan
Jag blev dygnsur

Denna bilden skulle inte vara med - saknar motiv.
Gale
folk tranar ihjal sig pa NZ!
Gale
Tauranga



Roadtripp'n

oforglomliga kvallar pa hostels

Hejsan!

Uppdatering ifran ett underbart Nya Zealand!
nagra dagar i Auckland var fint. En trevlig stad, med mysiga kvarter och trevliga manniskor. (sista bilden ses Tysken Manuel, en tjej fran Brazilien, Farfar-som-inte-visste-vilken-nationalitet-han-har och en tjej fran Chile som vi hangde med pa ett hostel)
Vi valde att hyra en bil och roadtrippar just nu runt nordon. Det kandes lite konstigt att stalla om sig och kora pa fel sida av vagen men vi vande oss snabbt. Det gar som en dans och vi glider igenom landet i varan lille Toyota Corolla, argang aldre. Riktigt grymt ar det! Underbart att kora igenom NZ som har helt otroliga natur, det ar en riktig upplevelse i sig. Lite jobbigt nar vi fick bilen mitt i centrala Auckland, som ar en ganska stor stad (1.3 000 000) dvs mycket storre an Stockholm, men man far ju prova sig fram. Fran Auckland begav vi oss till en stad kallad Tauranga, NZ's sjatte storsta stad. Dar myste vi vid hamnen och stranden. Vandra aven uppfor MountNMN Eftersom vi snart ska bestiga "Mount Doom"berget i fran Sagan om ringen filmerna (som ar sisadar 2000 m hogst) sa tankte vi att det kunde vara en liten uppvarmning, maste ju trana lite. :) En goe tur upp och en goe utsikt ifran toppen. Jag har fatt kopa mig ett par battre skor infor Mt. Doom och har borjat ga in dem. (har haft skoskav konstant i 2 manader nu sa..) Nya Zealands landskap ar verkligen saa fint. Efter en dag i Tauranga akte vi vidare till naste stad och stopp; Rotorua. Dar akte vi runt och kollade pa lite mer naturfenomen, "got to do"s om man ar har. Har vandrat runt i en redwoodskog vilket kort och gott ar en skog av redwoodtrad (varldens storsta). Vet inte hur manga manniskor som behovs for att krama ett sant trad men det ar riktigt manga. Man kande sig riktigt futtig nar man vandra runt dar. Har aven varit och kollat insjoar som har uppstatt av kratrar. Eftersom dom ar i barggrund med lava sa ryker det fran hela sjoarna. Helt knallblagrona ar dom med. Well, later inte sa kul kanske men om man ar har sa ska man kolla pa det eftersom det ar sa utmarkande for landet och det ar faktiskt riktigt maktigt.Varit pa en lokal pub har vi varit med. Kollat pa ett coverband som uppenbarligen hade for mycket pengar att investera i PA, druckit lite ol och haft det gott. Manniskor har ar verkligen helskona och supertrevliga. Vi gillar NZ a lot! Sen har vi gjort det ballaste hittils, rafting! Varldens "farligaste" rafting och den med hogst fritt fall, ett vattenfall pa 7 meter (bilder nedan) . Inget for fegisar vill saga. 80% chans att baten ska komma upp pa fel hall efter fallet.. Men vi klarade det! Ska det va' sa ska det va'! Riktigt roligt och grymt var det och adrenalinet pumpade! Blot och goe blev man med, ibland var hela baten under vatten. Hoppade aven i och akte genom ett vattenfall sjalva, utan bat. Hell yeah, rafting var en upplevelse utover det vanliga.

Val pa roaden igen korde vi forbi Rainbow Mountain. Halvstort berg som tar 1,5 h att bestiga. Givet val for mig som gav mig upp med mina nya skor, kamera, vatten och en banan. Glomde compeed. haha. Usch och fy. Menmen, det var speciellt. Riktigt tung vandring och riktigt brant pa sina stallen. Men det kandes nyttigt och utsikten var inte att leka med. Lisa var trott (kl var 07.nagonting) sa hon stannade kvar i bilen istallet. (bilder)
Efter det begav vi oss till Taupo. En stad av aventyr. Har uppfann man Bungyjumpet och det ar vida kannt for sina Sky Dives (man hoppar ut fran ett flygplan med en fallskarm). Sa det ar med pa "maste goras"-listan. Hell Yeah. Vi har akt runt till jattemange parker med olika naturgrejer, typ vattenfall osv. Manga av dessa ar gratis, och nagra kostar allt mellan 30 kr till 200 kr.
Vi akte imorse forst till Huka Falls. Ett riktigt, riktigt kraftigt vattenfall. Det ar mellan 7 - 9 meter hogt (en annan har ju slangt sig ut i en gummibat fran samma hojd!). Riktigt maktigt att se pa. Sedan akte vi vidare till "Craters of Moon" vilket ocksa var svinball. Massiv rok som kommer ur marken och ur kratrar med bubblande gegga i! Mycket intressant. Jag kanner mig riktigt vuxen och kulturell som garna aker till museeliknande saker. Haha.
Nu har vi hittat skapligt billigt internet, sa det kommer val kanske fler inlagg med mer bilder inom kort.
hoppas allt ar bra med alla dar hemma osv. Vi har det superduper!
(for er som kanske vill kommentera men inte vet hur man gor; gor foljande (det ar sa kul ni skriver nagra rader:
1. tryck pa den graa, mindre texten under inlagget dar det star ex "4 KOMMENTARER"
2.Skriv din kommentar i ruten "Skicka en kommentar"
3. Valj "kommentera som" & valj "namn/webbadress" (om du inte har en egen blogg)
4. Tryck pa "Skicka kommentar")

5 kommentarer:

  1. Bra Andreas att du förklarar för folk hur de ska göra för att kommentera. Pratar med många som är inne och läser era bloggar men som inte vågar eller vet hur man gör. Så nu kanske det kommer fler kommenterar i fortsättningen.

    Undrar om Birgitta har sovmorgon idag?

    Helt underbara bilder tycker jag. Jag blev så glad när jag fick se att ni varit inne, morgonen kunde inte börjat bättre.

    Puss och kram

    SvaraRadera
  2. HAHAhahaha xd tack för kommentarundervisningen ;)
    (nu har jag ju ingen undanflykt att inte kommentera så dags att sätta igång antar jag(a) )
    Ni verkar ha det sjukt skönt på andra sidan jorden, Good for you! Ett sant nöje att både läsa bloggen och kika på de fina bilderna :)
    btw, att åka utför ett SJU meters vattenfall?!?! I GUMMIBÅT?! galet! :D hoppas det fanns säkerhetsbälte?
    Ha det Super och hälsa Gandalf ifrån mig om du stöter på honom ;)

    SvaraRadera
  3. Neej, jag har inte sovmorgon men något blev fel i morse så jag kollade bara vädret.... Kunde förresten låtit bli. Grå,grå,grå,dis och dugg. Men igår var solen här och det sägs att den kommer imorgon.Känner mig som Polman.
    Gillar inte rafting eller vad det nu hette. Fick ont i magen bara av att läsa om det. Är antagligen klen. Snälla ni utsätt er inte för förstora farligheter. Vi är väldigt glada om ni kommer hem helskinnade. Det är fler än jag som tycker detta. Kram och hej-leverpastej. Birgitta

    SvaraRadera