tisdag 3 mars 2009

ALIVE!

"Tjoooohoooo!" (Som Annika hade sagt.)

3 veckor av isolering. 3 veckor av "Fiji-time". 3 veckor i paradiset. 3 veckor pa oarna. Ja, jag vet inte vilken som ar bast faktiskt. Nu maste jag nog beratta lite.. rubriker:

1. Nadi
2. Mana
3. Waya
4. Nacula
5. Nadi

1. Nadi
Vi kom med planet fran LA (i vilket jag fick sitta brevid tva fiji-araber som sag ut som U.B Laden och pga deras manga ar i tjanst pa landsbyggd inte riktigt forstodd datorerna med filmer och musik. Riktigt roligt att forsoka lara dem utan att kunna kommunicera..alls.. De fattade inte ens gester. Haha.) och landade tidigt i Nadi. Efter att vi brakat oss ur ett konto vi blev inbrakade i (De ville boka upp oss pa turer ut pa oarna - till ett skapligt overpris (vilket tva skona norskor, Miriam & Caroline betalade glatt, ja forovrigt alltsa.) tog vi oss in till "centrum" (vilket ar ett skamt) och tog in pa ett backpackerhostel. Dar bokade vi upp 3 veckor i ovarlden och vi fick 2 natter gratis dar. (kan tillaggas att det var halva priset mot karringarnas priser pa flygplatsen).
Pa hostelet traffade vi trevliga svenskar, Matz & Anna-Karin (sthlm samt Karlstadsbor) som precis hade kommit hem fran Mana och skulle mot LA. Sa vi bytte massa referenser och rekomendationer. Sa en natt spenderades dar, sedan foljer rubrik 2.

2. Mana
Med en liten, sot motorbat tog det oss 45 minuter att ta sig fram. (efter all fijitime blir det val 2 timmar, om man ska rakna brutto). Mana ar en liten o, tar 2 och en halv timme att promenra/klattra runt. Det finns tre resorter: 2 for backpackers och ett rysligt snuskigt dyrt lyx-spahotell. (Vi bodde pa det sistnamnda). Valkomssang och matbuffe serverades direkt. Nu hade vi forovrigt traffat tva orienterade svenskor fran Blekinge, Susanne och Ida. Visade sig vara mycket trevliga damer. (Lang historia om hur vi bara pratade riktigt tillgjord Kalmar-dialekt med varandra!)
Pa denna on bodde vi av ekonomiska skal i 8bedsdorm, med svenskorna, tva britter och en trott kille som ingen dirket pratade med. (Folk kom och gick var dag, men vi 6 (inte trottkillen) bodde i 5 dagar tillsammans. Sedan byttes britterna ut mot tva norska man, och Sus&Ida akte till USA.) Pa mana var det sol & bad for hela slanten. Eller mest bad, for det var sa varmt.. Det bodde 30 personer pa vart stalle och varje kvall var full av aktiviteter. Det var Fiji/polynesisk dans, eldshower av de som arbetade dar, sedan var det talent quests osv. Vart lag (Med Susanne, och 4 andra britter) spelade & sjong "Hey Jude" (Lennon/McCartney) fast med en egen text om Mana. Riktigt roligt.

Pa Mana gar det omkring riktigt mycket hundar. De ar helt tama, och gor inte en fluga fornar. De kan komma och lagga sig under din stol och sova en stund, och de skaller aldrig. Helt enkelt riktigt fina. Men en dag nar vi och orienterarna var ute och gick kom det 3 surhundar fran ett avstangt privat omrade och skallde jarnet! Och i ett skall och ett hopp och ett ben i vagen rakade Ida bli riv/biten av den stackars hunden ("Javla hundfan", som annika hade sagt). Sa vi gick tillbaka och plastrade omna. Forsakerhetsskull tog hon en rabiesspruta med. Och sa vitt vi vet har hon inte blivit galen annu, sa hon mar nog bra.

Vi traffade tva rysligt skona braziljanare dar ocksa, Raul Stolf & Fabrizio Guardino. De trodde att jag raddade livet pa dem nar jag berattade att vi hade smashat en meeeeeeeeeegaspindel utanfor deras dorr, sa om ni kollar min logg pa facebook kommer det sakert skriva nagot i stil med "My Hero!!!". Men det var inte ens ja som gjorde det. Hatar spindlar. yeahyeah. Mana var fint.

3. Waya - Adi's Place
Nar vi skulle aka fran Mana pa morgonen visade det sig att vi visst skulle byta bat och aka varsta lyxkryssarn (typ) norr ut. Problemet var att denna gick 2 timmar innan nagon kom pa det.. Och den gar bara en gang om dagen.. Men vi loste det genom att vi fick bo en natt gratis (ett varde av 500kr) och fick specialtransport nasta morgon (ocksa gratis och ocksa vart 500kr). Sa vi kom med den stora baten tillslut.

Efter 1,5 h batfard i drygt 15 knop med ett par stopp var vi framme. Den stora baten lagger sig still utanfor reven och sa kommer det 3-4-5-6 sma batar (olika pa olika oar) och hamtar upp en och kor till hotellet. Pa Waya var vi helt sjalva med ortsborna forsta natten. Det var trevligt och lite speciellt. Vi gjorde ingenting med dem, men det var sa mkt tystare an Mana.
Andra dagen kom det en Tjeck, som inte kunde prata sa mycket. Men vi lyckades prata lite om Staropramen iaf. Fast da blev han for frestad, sa vi var tvugna att sluta. Pa mana kunde man kopa ol, men inte har.
Dagarna gick, och vi snorklade, hangde i hangmattan, laste bocker (som vi fick av svenskorna och av tva britter som jag ska beratta om nu). John & Chris kom fran Melbravo resort pa Nacula (dit vi skulle) och skulle in mot Main Land 2 dagar senare. De var riktigt trevliga och John hade mycket att beratta om sin hittills 7 manaders resa och om sina forna simkarriar som Capten for en av de stortsa klubbarna i England. (De vann "serien" nar han simmade sista strackan pa 4x100m medley, sa han ar nog skalli grym).
En dag gick vi till ett vattenfall (kostade 30kr/var med en guide (4 ariga, 2-sprakiga Andrew, och en tant i 30-arsaldern). Cool var det!

Pa oarna finns det inget att kopa och inget att gora (mer an vissa utflyckter och turer). Vatten ar snuskigt dyrt (kostade 30kr flaskan pa Mana, men smarta som vi ar hade vi kopt innan vi stack for typ 5 kr flskan.) Pa Waya var det Spring water, sa man kunde dricka ur en brunn. Ekonomiskt och bra. Vi hittade aven en liten liten liten affar inne i byn dar man kunde kopa kakor. Sa vi kopte 10 packet. (25 i varje...) Hehe.. Blir man hungrig kan man inte ga till Donken direkt.. Man far alla mal pa resorten (ingar i priset) och det ar vanligtvis buffe, men inte nar man ar tva personer.
Vi/jag, efter alla timmar av snorkling hade hittat valdigt mycket fina snackor, men tyvarr kan man inte ta med sig alla.. men nagra iaf. Det kommer bilder pa dem ocka. Tillagga har kan man gora att jag hittade ett megaspindelbo under toaletten en dag.. tva skitstora spindlar (sann med har pa benen) kom ut och jag var bara tvungen att doda skiten innan jag kunde ga pa dass i lugn och ro. Men sedan kommer det 6-7 centimeters skalbaggar med.. sa det blev nagra mord..

4. Nacula - Melbravo Resort
Sista on, sista veckan. Bast mat och trevligt folk. Ja, urinvanare alltsa. Vi var de enda gasterna dar pa 8 dagar.. Lagsasong kallar jag det..(Annars ar det typ 50 varje natt). Detta ar on langst norrut och det ligger vid "The Blue Lagoon" (for er som sett de askassa filmerna om de). (Cast Away-on ligger vid Mana). Vi tog en snorklingtripp till Blue Lagoonstranden och en "reef jump". (innebar att man aker bat mitt ut pa havet, hittar ett rev och hoppar i och snorklar. Svinhaftigt.).
Annars var Melbravo nice. Vi bodde verkligen i Beacbungalo, med 3 meter till vattnet, egen hangmatta pa stranden utanfor dorren osv. Vi gjorde en del aktiviteter dar, som att lara oss "Bula-dance", oppna kokosnotter, osv. (pics to come!) Larde oss aven Fijianska kortspel och en massa om fiji och deras statsskick och stat. (Alla gar i skolan, precis som oss. Ungarna pa oarna far aka in till fastlandet for gymnasiet och bor pa skolhem i 3 ar. Lan till Universitet maste man inte betala tillbaka om man inte kan. Fri lakarvard/tandvard osv. (sistnamnda ar nog inte sa bra da ingen har tander i kaften anda). Fijianer och fiji paminner valdigt mycket om Indien blandat med Afrika.. Det ar kanslan man far.) Apropa kortspel sa har de myket roligare regler for "skitgubbe", som vi far lara alla sedan.

5. Nadi
Nu ar vi tillbaka i Nadi och det regnar en skvatt. Det ar trotts allt regnperiod men det regnar knappt. Kommer val en del pa natten antar jag. Skont, da blir det svalare. "Hett de e, dor snart!", som Annika hade sagt. Nu har vi bokat 5 natter pa fastlandet och ska imorgon till The Coral Coast pa sydsidan av Vitu Levi, och glassa lite till.. Sista Fiji-timen. Det kommer bli sorgligt, men anda skont. Vi ar saa slappa. sover 12 timmar nastan var natt osv. + napps i hangmattan osv.. HARLISCH!

De flesta bilderna kommer att komma upp pa Facebook, da det gar mycket smidigare att ladda upp dar. Nagra kommer val har ocksa, men alla som laser denna har val pa nagot satt tillgang till Facebook genom sina kompisar, barn eller slaktingar. Sa ga in dar och kolla med. Mcket fran Mexico ligger redan dar.

Mega mycket halsningar till alla dar hemma! Lite hemlangtan blir det allt. (Vi skriver upp allt vi ar sugna pa, och allt vi ska gora nar vi kommer hem. Exempelvis "Lysmelk, Kalles Randig, se pa Vanner, och Baywatch.. Ja, osv).

Tjo!

6 kommentarer:

  1. Hej!

    Äntligen får vi höra något ifrån er. Vi har
    varit så oroliga (i alla fall jag). Men nu
    känns det skönt när jag hör att allt är bra.
    Skulle gärna byta mer er och få lite sol. Här
    är det bara trist och grått. Ska kolla in era
    bilder.

    Puss och kram
    mamma

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Det verkar som ni har de bra ännu, fast jag har
    nog inte varit så orolig du brukar ju gre dej.
    Det hade varit värre om vi hade varit ute för
    vi hade säkert sölat bort oss.Ta med lite mysiga
    småkryp hem ifall vi behöver förhandla med mamma eller Louise.
    Ha de pent.

    SvaraRadera
  3. HEJ!
    Trevligt att läsa att ni har det bra och njuter av er resa. Här hemma är det bara 5,5 grader varmt, vilket ändå är det högsta på lång tid tillbaka. Grattis i efterskott till Lisa. Må så gott och många kramar från

    SvaraRadera
  4. Hej Andreas!
    Jag blev också väldigt glad över att läsa era bloggar idag. Jag har tänkt så mycket på er!
    Ni verkar ha haft det bra. Det gläder mig!
    Kul att du citerar vår kära Annika. Hennes kommentarer brukar vara korta och kärnfulla.
    Ikväll träffar jag henne på musikcafé. Då blir det tjohooooooooooo!
    Sköt om er!
    Kram Kerstin

    SvaraRadera
  5. Ja, äntligen. Har nästan gett upp hoppet om att läsa mer från er. Kul att höra att allt går bra. Inga överfall, rån eller dyl. Vädret kan ni ju inte klaga på heller förstår vi. Hade , som Bodil sa, gärna bytt med er. Snart har iallafall snön smält bort. Den var mycket seglivad iår. Ha det så bra och lycka till i fortsättningen. Får nog inte se några bilder eftersom hemmavarande dottern inte tycker att mamma ska ha tillgång till facebook. Förresten...vad menade du när du skrev "tant i30-årsåldern"? Kram Birgitta

    SvaraRadera
  6. Trevlig läsning!
    Får man fråga vad ni hade för budget innan ni gar er ut?

    SvaraRadera